Stenhård kritik från elever har format föreställningen ”Svek”

Svek

Åren 2019–2022 gjorde Teater Spiras dramatiker Jonas Fröberg 100 skrivar- och manusworkshops med grundskoleklasser i Västra Götalandsregionen. Klassen på Eklandaskolan i Mölndal gick i 4:an när de var med på Manustimmen, då Fröberg gjorde manusträning med dem. I 5:an fick de kritisera den framväxande pjäsen ”Svek” vid två readings. Deras kritik var ärlig och träffande: Fröberg skrev om! Nu i 6:an har de fått kritisera två provföreställningar med skådespelare, rekvisita, kostym osv. Teater Spira har, igen, arbetat om efter deras kritik och bjuder som tack in till premiär och fest den 4e oktober.

Publiksamtal varje gång
”Svek” spelas uppsökande i elevernas klassrum. Föreställningen är kort och efteråt blir det samtal. Alla elever i publiken ska få säga vad de kände, tänkte eller undrade. Och alla ska få säga vad som var bra eller dåligt i pjäsen. Allas röst ska bli hörda – därför arbetar Teater Spira med en liten publik.

Teman:
• Att inte kunna slå tillbaka när lillasyrran slår en, för att hon är så liten.
• Dofterna vi aldrig glömmer: lillasyrrans äggpruttar – bensin – och mammas parfym!
• Hur överlever man när det värsta händer, och pappa inte längre finns?

Vidgat deltagande
”Vi har märkt att när en pjäs blir för lång, och med för många elever i lokalen, så orkar lättstörda barn inte vara med. De kanske måste gå ut. För oss handlar det om vidgat deltagande, att göra vad vi kan för att alla ska kunna delta fullt ut i både föreställning och samtal. Därför är pjäsen kort, det är en liten publik (halv- eller helklass) och det är rast efter föreställningen – sedan har vi samtalet! När vi har provat, har vi lyckats få med alla. Och då får alla bidra med sina funderingar. Det är viktigt!” säger Jonas Fröberg.

Repetitioner på Konstepidemin
Repetitioner och konstnärlig utveckling har skett på Konstepidemin – regionens mest inspirerande arena för ny konst, musik och teater!

Regional turné 2023
2023 turnerar Teater Spira med ”Svek” i Västra Götaland.

Konstnärer i ”Svek”
Skådespelare:
Bea: Emeli Jansson
Flora: Anette Sevreus
Scenografi och kostym: Karin och Per Agélii
Regi och manus: Jonas Fröberg

Premiär av Svek
När: tisdagen 4/10 kl 10–12
Var: Eklandaskolan i Mölndal.
Föranmälan krävs!

Bild
Skådespelarna Anette Sevreus och Emeli Jansson och som Flora och Bea och i ”Svek”. Foto: Per Agélii.

Kontakt
Teater Spira, tfn: 0709–850454

Ett samarbete mellan:
Eklandaskolan/Mölndals Stad, Centrum för Dramatik och Konstepidemin.

Med stöd av:
Stöd

Leave a Comment

Leave a Comment