Sambolagen på Konstepidemin

sambolagen

Söndagen 27 november kommer en iscensatt läsning av pjäsen Sambolagen att genomföras av skådespelarna Karin de Frumerie, Krister Kern och Nina Haber. Läsningen regisseras av Emilie Strandberg. Därefter kommer dramaturgen Lisa Lindén att leda ett samtal mellan dramatikern Stefan Larsson och kritikern Mikaela Blomqvist om pjäsen.

Presentation

En del teaterpjäser fastnar på vägen. Det kan vara på grund av att de är ofärdiga eller skrivna på ett sätt som gör att de inte får plats inom teaterns ramar. Sambolagen är kanske en sådan pjäs. För 10 år sedan lästes pjäsen av skådespelare inför publik på Dramalabbet i Stockholm och efter det påföljande publiksamtalet var känslan att det kanske skulle kunna hända något mer med pjäsen. Pjäsen skickades till några teatrar och några svarade trevligt. Någon var förbryllad och undrade om det var en realistisk pjäs eller en förhöjd pjäs eller nånstans mittemellan. Någon undrade om det inte kunde finnas mer kärlek i pjäsen. Någon annan undrade om den inte skulle kunna skildra bostadsmarknaden för unga mer ingående.

Pjäsen blev inte spelad och dramatikern kände sig snuvad: Var det ingen som brydde sig om den här pjäsen? Efter ett tag fick dramatikern en ingivelse: tänk om pjäsen kunde spelas utan en teater, hemma hos publiken. Då behövdes inte ett godkännande av en teater. En ansökan om projektstöd gjordes till Göteborgs Stads kulturförvaltning och alla insiktsfulla refuseringsbrev från teatrar var med i ansökan för att visa att pjäsen hade väckt en del olika reaktioner. Pjäsen beviljades oväntat projektstöd. Regissör och skådespelare anlitades och planen var att spela pjäsen hemma hos publiken. Men projektet fick läggas ner på grund av pandemin och pjäsen hamnade i träda.

För att inte ge upp alla drömmar efter denna motgång kom dramatikern på idén att anlita skådespelare och regissör till en iscensatt läsning av pjäsen på Konstepidemin för att ge pjäsen en ny chans att möta en publik. Skådespelarna Karin de Frumerie, Krister Kern och Nina Haber har tackat ja till att läsa rollerna och Emilie Strandberg har tagit på sig ansvaret att regissera läsningen. Efter den iscensatta läsningen kommer dramaturgen Lisa Lindén att vara moderator för ett samtal mellan kritikern Mikaela Blomqvist och dramatikern om pjäsen.

Varmt välkomna!

Stefan Larsson
dramatiker, Sambolagen

Handlingen i pjäsen Sambolagen
Jorun och Valter bor tillsammans i en lägenhet. Jorun har lagt sig under köksbordet medan Valter sorterar om i köksskåpen för att skapa ordning. Maten håller på att ta slut eftersom ingen handlar eller kommer med matkassar längre. När en tidigare inneboende i lägenheten dyker upp uppstår en maktkamp med oviss utgång.

Om dramatikern
Stefan Larsson är manusförfattare/dramatiker från Göteborg. Han har tidigare skrivit pjäsen Tresteg som sattes upp på Regionteatern Blekinge Kronoberg och turnerade med Riksteatern. Pjäsen blev uttagen till BIBU och vann första pris i Barnteaterakademins manustävling. Han har även skrivit monologen Jag är Angela Adler som hade premiär på Skillinge teater. Stefan Larsson har skrivit barnboken Min bror Roger som är utgiven på Lindskog förlag.

Medverkande
Karin de Frumerie: skådespelare
Krister Kern: skådespelare
Nina Haber: skådespelare
Emilie Strandberg: regissör
Lisa Lindén: moderator
Mikaela Blomqvist: kritiker
Stefan Larsson: dramatiker

Antal platser
Det kommer att finnas 40 publikplatser i lokalen.

Tid och plats
Söndagen 27 november kl. 15-18 i Gröna rummet på Konstepidemin (i Blå Huset).

Pris
50 kr. Adventsfika ingår i priset.
Bokning och betalning sker via Swish.

Arrangemanget anordnas med projektstöd från Göteborgs Stads kulturförvaltning.
Vi samverkar med Västra Götalandsregionen och Sensus studieförbund.

sensus

Arrangör är Gulden Storia i samarbete med Teater Spira.
För mer information: stefan@gulden.se

Leave a Comment

Leave a Comment